top of page

Skyscanner herkent nieuw fenomeen: wanderLOST

Ruim de helft (52%) van de Nederlanders laat zich door gepieker soms tot heel vaak tegenhouden om een vakantie te boeken. Tel daar nog eens 29 procent bij op die hier sporadisch last van heeft, en zo heeft bijna 80 procent van Nederland een welverdiende vakantie laten schieten door overdenken.

Dit blijkt uit onderzoek van wereldwijde reisapp Skyscanner naar reisgedrag. Bijna een derde (29%) voelt zich overweldigd tijdens het plannen van een vakantie.

Op basis van de resultaten herkent Skyscanner een nieuw fenomeen genaamd ‘wanderLOST’. Neurowetenschap legt het uit als een staat van vermoeidheid en besluiteloosheid waardoor inspiratie en opwinding door het idee van reizen, de gebruikelijke ‘wanderlust’, verandert in ‘wanderLOST’. 

Het kostenaspect (53%) drukt het zwaarst op het maken van een beslissing. Daarna spelen de volgende factoren een rol die de beslissing moeilijker maken: overdenken, angst voor het onbekende, het streven naar perfectie en onvoldoende informatie.

 

Doorgewinterd reisexpert Chris Zegers weet als geen ander wanderLOST het hoofd te bieden: “Reizen is een ongelofelijke verrijking van mijn leven. Hoe minder aannames en verwachtingen ik heb, hoe opener ik sta voor nieuwe ervaringen, hoe rustiger ik word.  Juist in het onbekende en imperfectie schuilt zoveel moois. Ik kan daarom iedereen aanbevelen: informeer je voldoende en vertrouw op je intuïtie.”


Neurowetenschapper Dr. Faye Begeti stelde voor Skyscanner vijf brainhacks op voor stressvrij reizen.

Bestrijd beslissingsvermoeidheid: Beslissingsvermoeidheid kan je hersenen overbelasten, waardoor zelfs simpele keuzes uitputtend aanvoelen. Het beperken van je opties is essentieel.

Prioriteer belangrijke beslissingen vroeg: Pak de grote beslissingen - zoals het selecteren van vluchten of accommodatie - aan wanneer je mentale energie het hoogst is. Hanteer voor minder belangrijke keuzes een ‘goed genoeg’ benadering. Als een keuze aan je criteria voldoet, selecteer deze dan en ga verder om overdenken en beslissingsvermoeidheid te voorkomen.

Breng mentale energie in balans met de juiste vakantie: Kies een vakantie die past bij je mentale staat. Als je je mentaal overbelast voelt, kies dan voor een op natuurgerichte retraite om sensorische input te verminderen en op te laden. Als je je ondergestimuleerd voelt, overweeg dan een stedentrip of een avontuurlijke vakantie voor een dosis nieuwe ervaringen en opwinding.

Benut anticiperende dopamine: Onze hersenen gedijen op anticipatie, waardoor de aanloop naar een vakantie net zo spannend aanvoelt als de reis zelf, dus gebruik dit in je voordeel. Sla je droombestemmingen op in een opgeslagen lijst en bezoek ze opnieuw terwijl je je plannen verfijnt, waardoor het plannen een minder stressvolle en meer opwindende ervaring wordt.

Breek los van routine: Naarmate we ouder worden, kan de tijd sneller lijken te gaan, vaak omdat we vastzitten in vertrouwde routines. Overwin de vooroordelen die je in deze patronen vasthouden. Probeer uit je comfortzone te stappen bij het plannen van je vakantie en verken onverwachte bestemmingen; dit kan leiden tot meer memorabele ervaringen.

Comments


bottom of page