top of page

Onthaasten op Noord-Bali

Bali is een vulkanisch eiland gelegen tussen Java en Lombok. Het behoort tot het westelijkste deel van de Kleine Soenda-eilanden. Vanaf Amsterdam is het eerst 13 uur vliegen naar Singapore, daarna een uurtje rust en bijtanken en dan nog 2 uurtjes door. Best ver van huis en in dit geval; wat goed is, ‘is ver’ in plaats van ‘komt van ver’.

Bali is een thuishaven voor de hindoeïstische gemeenschap van Indonesië en heeft daardoor een heel ander karakter als de rest van het land. Je moet het zien, voelen, beleven en proeven. Neem daar de tijd voor, want het kleine eilandje heeft vele, vele gezichten en verdient het om vanuit alle hoeken bewonderd te worden. De reistijden ter plekke zijn ruim, niet door slechte wegen, maar dankzij volle wegen. Vaak kom je urenlang niet boven de 30 à 40 km/h. Er is ook geen snelheidslimiet, je kan toch niet snel rijden. Scheelt ook een hoop verkeersborden, die er ook niet zijn.


Vooral de zuidzijde van dit Aziatische paradijs is in rap tempo aan het dichtslibben met auto’s en vooral scooters. Wat Amsterdam is voor de fietser, is Bali voor de scooterfanaat. Omdat de auto’s te duur zijn voor de Balinees, wordt massaal voor de tweewieler met motor gekozen. Het zwermt er allemaal wonderbaarlijk door elkaar, met soms zelfs de hele familie bestaande uit 5 personen op één exemplaar. Of met een ruim formaat kippenren achterop! Erg leuk om te aanschouwen natuurlijk, maar het schiet voor geen meter op. Hier begint meteen les één, onthaasten! Wij gingen voor het ultieme onthaasten richting het zuiden en koersten vervolgens naar het noorden, waar Bali nog puur en ongerept is. In het noorden woont slechts een zesde van de bevolking.


Als je op zoek bent naar tropische witte stranden, kom je bedrogen uit in het noorden van Bali. Het strand is donkergrijs tot zwart. De vulkanen op Bali hebben hun sporen nagelaten. Is het noorden van Bali daarom minder mooi? Zeker niet! De zee is betoverend blauw en, net als bij de andere stranden van het eiland, aangenaam van temperatuur.


In het noorden van Bali vind je plaatsen als Singaraya, Pemuteran en Lovina. Alleen al van zuid naar noord rijden, is een unieke ervaring. De verrassende weg vanaf de luchthaven loopt via bergmeren, kleine dorpjes en prachtige rijstterrassen. Wanneer je aankomt in de villa, ben je al helemaal in de Bali ‘mood’ en klaar voor een unieke, inspirerende vakantie. En uniek gaat het worden!


We komen aan bij de eerste van drie villa’s die we de komende weken gaan bewonen, Villa Samora. Samen met Villa Buddha en Villa Nujum behoren ze toe aan een Nederlands echtpaar. Op villabuddha.com vind je alle info over hoeveel personen de enorme villa’s kunnen huisvesten. Villa Buddha bijvoorbeeld wel 20! De ondernemers met vooruitziende blik begonnen al 10 jaar geleden aan hun Balinese imperium. De drie paleisjes zijn gebouwd direct aan zee en blinken alle uit in luxe, afwerking, details, service en schoonheid. Schoonheid als in, zeer proper, zoals onze zuiderburen zouden zeggen.


Iedere villa heeft zijn eigen vaste personeel dat kookt, schoonmaakt, de tuin onderhoudt en de nacht bewaakt. Het enige wat je moet doen, is aangeven wat je de volgende dag wil eten. De dames gaan voor je naar de markt en kopen dagvers de ingrediënten in. Jij betaalt alleen de inkoop. We kunnen je vast verklappen, dat is niet veel! Bij het team hoort trouwens ook Putu. Deze gouden kracht is al 10 jaar de vaste chaufeur van de drie villa’s. Hij haalt en brengt je naar de luchthaven, doet desgewenst toertjes met je groep en vertelt je alle ins en outs van iedere hoek van het eiland. De heenreis en de eerste maaltijd worden je gastvrij aangeboden. Selamat datang, welcome!

Bij binnenkomst in de tweede villa zijn de oh’s en de wows niet aan te slepen. Wat direct in het oog springt, is het zwembad van maar liefst 19 meter lang, de enorme tuin waar maar liefst 1800 planten eenplek hebben gevonden, de twee vijvers met koikarpers en zoetwater meervallen en natuurlijk het enorme huis in authentieke Balinese stijl compleet met ornamenten en mini-tempeltjes. Dit voelt als thuiskomen, nee, dit is thuiskomen in je eigen huis, maar dan zonder alle zorgen erbij. Een pad door de tuin leidt je naar de zee, enkele ligstoelen en een cazebo ter beschikking. Een cazebo is een enorme matras van 3x3 met een dak erboven. Geloof me, hier ga je heel veel tijd doorbrengen, het is de ultieme relax plek van het huis. Het compleet verlaten strand en de ruisende zee worden je vrienden, de immer aanwezige bries je beste mattie. Ook in de tuin vind je een bale benong. Deze rustplaats aan het zwembad heeft een lage bank en een lage tafel. Een heerlijke plek om te dineren. Het is Theo van Beek geweest die het trio villa’s heeft ontworpen. Hij heeft zich uiteraard lokaal laten inspireren qua stijl en materialen. Zo komt het alang-alang riet (wat op het dak ligt) uit Lombok en de paras en jimbaran stenen uit Java. De eigenaren zijn voor de aankleding helemaal los gegaan in Ubud, het bekende kunstenaars stadje in het midden van Bali. De dagen bestaan uit zwemmen in het zwembad, zwemmen in de zee, zonnen en eten. Alle huizen hebben ook een redelijk wifi maar dat gaan we deze keer eens zo min mogelijk gebruiken. Want, we zijn in Noord- Bali! Chillen is hier uitgevonden.

Het dichtstbijzijnde dorp is Seririt. Het is een drukke marktplaats, waar je lokale indrukken kan op doen. Er zijn niet veel toeristische trekpleisters, maar de markt is een kleur- en geurrijke belevenis.


Niet onbelangrijk, het weer! Bali heeft grotendeels te maken met een tropisch klimaat. Doordat het eiland vlak bij de evenaar ligt, is het aan de kust gegarandeerd warm met temperaturen die vrijwel het hele jaar door rond de 30 graden liggen. Bali kent twee seizoenen: het natte seizoen en het droge seizoen. Het natte seizoen loopt van oktober tot en met maart. Het droge seizoen loopt van april tot en met september. De meeste regen kan je echter verwachten in december, januari en februari. Maar in de 3 weken dat wij er in januari waren, hebben we slechts vier regenbuien gehad.

Na enkele weken Bali zijn ook wij verkocht. Hier wil je terugkomen, hier wil je iedere uithoek beter leren kennen. Het land is prachtig, de lieve, goudeerlijke bevolking maakt het eiland heel speciaal. Of ze nou met z’n allen op de scooter massaal het wegennet verstoppen of gekleurde kuikens verkopen, you’ve got to love them! Het geheim, de meerderheid van de Balinezen volgt een vorm van het hindoeïsme. Dit Balinese hindoeïsme bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het hindoeïsme uit Zuid-Azië. Kort door de bocht genomen, Gij zult uw naaste liefhebben. Had ieder land maar ietsje meer Bali in de genen, dan had de wereld er anders uitgezien. Selamat berlibur, happy holidays!

Comentarios


bottom of page