top of page

Magnifique Monaco: Hotel Metropole


We reizen af naar het vorstendom voor een city break. Niet zo maar een break, maar eentje in de ultraluxe categorie. We zijn in Monaco en om nog specifieker te zijn in Monte Carlo, de beroemde wijk in de dwergstaat. In de beroemde wijk heb je de Golden Square met het bekende casino, het park, de exclusieve winkels en het hotel waar we verblijven.


Wat we niet wisten, was dat er in die buurt slechts drie 5-sterren hotels zijn en eentje daarvan is Hotel Metropole Monte-Carlo.Het is gehuisvest in een historisch pand, waarbij de stijl en de sfeer van de belle époque goed zijn behouden bij de renovatie door de decennia heen. Het bouwjaar van het hotel en naast gelegen casino is trouwens hetzelfde, 1886. De tuinen die rondom het hotel liggen, ademen rust, terwijl je je in het centrum van de stad bevindt. De omgeving is vanuit het hotel perfect te voet te verkennen. De toeristische trekpleisters liggen allen in de buurt net als het Metropole shopping centre van dezelfde eigenaar (een Libanese familie) als het hotel. Het is het enige ‘private owned’ hotel in de stad.

Over Monaco: het heeft een oppervlakte van iets meer dan slechts 2 km2 (!) en is na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Het telt rond de 30.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld. Hoewel Monaco aan landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk, is het geen lid van de EU. Het heeft wel de euro als munteenheid. In Monaco wonen meer buitenlanders dan Monegasken. Van de inwoners is 17% Monegask, 28% heeft de Franse nationaliteit en de overige 55% is voor een belangrijk deel Italiaans. Grappig is dat paparazzi-fotografen verboden zijn. Doe je iets wat op het stalken van wie dan ook lijkt, ben je aan de beurt en ga je mee naar het bureau. Er is veel politie en camerabewaking. Het voelt extreem veilig.

Als je het hotel inloopt, loop je eigenlijk een betoverend paleis in. Het bevat een schat aan fresco’s, beelden en mooie kleden. De stijl is niet echt een duidend. We zien mediterraanse weelde en de eerder genoemde belle époque met a touch of Florence in een klassiek jasje. Het past wonderwel bij elkaar. Het hotel gaat voor de haute couture gast. Alles is custom-made en gericht op individuele high-end gasten (zie ook het ‘Just For You’ kader). Als groep kan je hier niet boeken, dus hier geen seminars of congressen, tenzij je het hele hotel met zijn 125 kamers (inclusief 64 suites) wil afhuren natuurlijk.

In de spa Metropole by Givenchy kom je volledig tot ontspanning en kun je genieten van massages en diverse wellnessbehandelingen. Er is een overdekt zwembad, solarium en een zoutwaterbad. De spa gaat naadloos over in Odyssey. Een uitzonderlijke omgeving bedacht en ontworpen door Karl Lagerfeld met een tuin, zwembad en loungebar. Odyssey is een oase van ontspanning en welzijn genesteld in het hart van de stad.

Voor de ultieme gastronomische ervaring kan je gewoon in het hotel blijven. Het heeft maar liefst twee sterrenrestaurants in huis. In restaurant Joël Robuchon** kunt u genieten van inventieve mediterrane gerechten en in restaurant Yoshi* worden moderne Japanse gerechten geserveerd. Het terras van Joël Robuchon ligt trouwens aan het Formule 1 circuit. Denk je, ah, das mooi, dan boek ik een kamer en ga er lekker eten, zit ik eerste rij. Dat kan! Bedenk dan wel dat de kamer prijzen in het Formule 1 weekend rond de 9000 euro per nacht zijn en dat het minimale verblijf 4 nachten is. Het hotel draait dan 15% van de jaaromzet in die dagen.

Dineren bij Joël Robuchon is je onderdompelen in the fine French cuisine. Het restaurant heeft een aantrekkelijke open keuken. Als je dat wenst, kan je plaats nemen aan de chef ’s table met prachtig uitzicht op het stille, geoliede team dat gerecht na gerecht met indrukwekkende precisie bereidt. Er komt een hoop lekkers voorbij, onder andere Langoustine, foie gras, lam- en tongfilet. De sommelier van dienst blijkt een vriendelijke Belg uit Turnhout. Onze clientèle gaat voor de klassieke Franse top wijnen, hier weinig wijnen uit ‘de nieuwe streken’ die de fles verlaten. Grappig is dat ze bij Robuchon bekend staan om hun trolleys. Voor de broodtrolley zou onze verse bakker in Amsterdam waarschijnlijk een moord doen. Het huisgemaakte assortiment is gevaarlijk lekker. Voor je het weet vul je je maag met eenvoudig brood. Maar ja, eenvoudig kan zo lekker zijn! De taart- en toetjestrolley is de ultieme droom van iedere patissier. Echt niet te doen, zo delicieus!

Commentaires


bottom of page