top of page

Lastage (*)


Als je al negen jaar een ster kookt, dan weet je waar je het over hebt. Dat blijkt na een heerlijk avondje uit in een van de 15 hoofdstedelijke etablissementen die in het trotse bezit zijn van één Michelinster. Waar menig Michelinsterschild schittert naast de entree, moet je in dit restaurant afdalen naar de kelder om het te bewonderen.


We zijn bij restaurant Lastage. Ze vieren deze zomer hun 10-jarig bestaan en werden al 1 jaar na de opening beloond met die ster. Patron-cuisinier Rogier van Dam is er maar wat blij mee, echter wil hij er niet te veel mee pronken, want het hebben van een ster brengt ook verkeerde verwachtingen met zich mee. Dat het duur is bijvoorbeeld. Of stijf. Iets waar Rogier zich ver van wil houden. Van Dam is klassiek Frans geschoold, maar met zijn wortels diep verankerd in de Noord-Hollandse polder. Een hang naar eenvoud en traditie zonder bang te zijn om te vernieuwen, predikt Van Dam. Hij wil vooral heerlijke gerechten bereiden voor een betaalbare prijs. En dat lukt op een voortreffelijke wijze. Je hebt al 3-gangen voor rond de vijftig euro en dat loopt op tot 8-gangen. De chef neemt je dan de hele avond mee door zijn creaties voor 93 euro. Wijn is er al vanaf 5 euro per glas. Wow!


De Lastagebuurt behoort nog steeds tot de mooiste stukjes van Amsterdam; met de wallen om de hoek, bruisend als het glas bij ontvangst, avontuurlijk als de wijnkaart en levendig als de sfeer die het bedieningsteam je brengt.


Mooi stukje veelzeggende tekst die ik geleend heb van Lastages website. Een stukje centrum vol historie. Toen De Waag, 200 meter van Lastage vandaan, nog de toegangspoort van Amsterdam was, zorgden lossende handelsschepen ervoor dat het haveneiland zich ontwikkelde tot een welvarend handelseiland. Ook werden hier schepen gerepareerd en geballast voor het vertrek, het ‘lastaedzen’; dit laatste is waarschijnlijk aanleiding tot de naam van het gebied geworden. Tegenwoordig staat het gebied bekend als de Nieuwmarktbuurt.

We gaan voor de 6-gangen en begeleidend wijnarrangement. Wat fjn is dat je zelf nadrukkelijk het tempo mag aangeven bij bestelling. Wil je er een avondvullend programma van maken of heb je nog meer te doen; je kan het allemaal zelf bepalen. De sfeer is knus en aangenaam in de 30 couverts tellende pijpenla met vide, alsof je bij Rogier en zijn partner Elise thuis komt eten. De vrouw des huizes leent haar enorme wijn- en warenkennis aan het bedieningsteam. Liefkozend wordt ze ook wel de encyclopedie genoemd. Zij zorgt met haar contacten in de wijnwereld voor de aanvoer van bijzondere vondsten en oude jaargangen. En een genot werd het, iedere gang weer.

Het personeel is net als de subtiele smaken die uit de keuken komen, een beleving. Wat een gepaste gezelligheid en kunde. Wij komen snel terug, voor de prijs hoeven we het niet te laten. Oh ja, onze favoriet is Rendang van ananas met brosse witte chocolade, bosbessen, basilicum en kersensorbet; het meest verrassende en smaakvolle dessert dat we in jaren hebben mogen proeven.




Commenti


bottom of page