Kesbeke nummer 1 FavorFlav Food Top 100
- Redactie
- 19 mrt
- 3 minuten om te lezen
Het is de achtste keer dat culinair platform FavorFlav - dat dit jaar 10 jaar bestaat - een ode brengt aan de movers en shakers van de Nederlandse gastronomie.

Sharon van Lokhorst (hoofdredacteur FavorFlav) en de winnaars Oos en Camiel Kesbeke. Foto: SpecialPixels
Van (sterren)chefs tot foodfluencers en van sommeliers tot kookboekenschrijvers; dit zijn de 100 ‘hoeders van de goede smaak’ in Nederland, anno 2025. De grote winnaar dit jaar is Kesbeke.
De Top 100 is samengesteld door de redactie van FavorFlav, tezamen met haar culinaire netwerk en Hall of Fame, bestaande uit voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst, waaronder Jonnie en Thérèse Boer, Janny van der Heijden, Joris Bijdendijk, Miljuschka Witzenhausen en Karsu.
Zesgangendiner door topchefs
De 100 genomineerden schoven onlangs aan in de Sint Olofskapel op de Zeedijk, ook wel bekend als Olof’s, één van de oudste gebouwen van Amsterdam en onderdeel van NH Collection Amsterdam Barbizon Palace. Tijdens het FavorFlav Top 100-diner werd er een zesgangendiner gekookt door topchefs René van der Weijden (Wijnbar Hemel & Aarde), Niven Kunz (Triptyque*), Mariusz Olesiński (Viviamo), Sebastian Baquero Garces (Vermeer), Noah Wynants (De Librije***) en Matt Pace (Elysianne) De presentatie was in handen van Arno Kantelberg (lifestyle-deskundige bij RTL Boulevard en hoofdredacteur ModMod) en Sharon van Lokhorst (hoofdredacteur FavorFlav).
Nummer 1: Kesbeke
Zijn nieuwe golfset is nog ongebruikt, met zijn boot heeft Oos al twee jaar niet gevaren. Dat krijg je als je werk ook je hobby is. Bij de zuurste familie van Nederland staat geld verdienen ook niet op de eerste plaats. Een mooi product maken wél. En dat als sinds 1948, toen Charles Kesbeke in een kleine kelder in hartje Amsterdam met een inleggerij van tafelzuur begon. Inmiddels staat zijn kleinzoon Oos - sinds 1979 - aan het roer en worden zijn zonen Camiel en Silvian klaargestoomd om de zaak over te nemen. In de populaire serie De Augurkenkoning is het allemaal te volgen. Kesbeke is inmiddels een ijzersterk en vernieuwend merk met producten die hip en trendy zijn. Zo doken de augurken van Kesbeke het afgelopen jaar overal op; in kaas en in leverworst, in een chocoladeletter (de ‘chocogurk’) en in ijs met wodka. Dat familiebedrijf Kesbeke ook een familie voor haar werknemers is, en Oos mensen met een beperking graag een kans geeft in het bedrijf; het is goud op goud op goud. Hulde!

Nummer 2: Robin Bravenboer
‘Gewoon starten, niet te veel nadenken, gewoon doen’. Dat is het motto van de koning van de Rotterdamse horeca Robin Bravenboer. Eind 2024 werd hij door horecavakblad Entree Magazine gekroond tot Horecaondernemer van het Jaar. De oprichter van de iconische Baja Beach Club, ooit uitgeroepen tot de beste club van Europa, weet in elke zaak een topsfeer te creëren. En dat zijn er heel wat; acht zaken in Rotterdam, waaronder de nieuwe River Bar en Bar Bù en het binnenkort te openen Bar Glasz in jachthaven Hillegersberg, en zes in Barcelona. En dan te bedenken dat hij, volgens eigen zeggen, de horeca inging omdat hij niets anders kon. 17 jaar en nog nooit een biertje getapt, was Sportcafé Bravenboer zijn eerste zaak en nog steeds doet hij wat hij toen deed: gezelligheid en sfeer verkopen. En hoe! Gasten die niet golfen komen voor de gezelligheid naar zijn golfclub Seve, mensen die niet paardrijden komen voor de gezelligheid naar zijn manage Pirouette. Stilzitten is niets voor hem, we voorzien binnenkort wéér een nieuwe zaak, waarbij alles on trend draait om competitive socializing. We kunnen niet wachten!
Nummer 3: Mara Grimm
Van vaste waarde in de Top 100-lijst, want Mara Grimm blijft zichzelf vernieuwen en op haar tips varen we blind. Of het nu gaat om restaurantrecensies in Het Parool of tips in haar nieuwsbrief De Tafel van Grimm. Door Mara willen we allemaal eten bij het gloednieuwe Esra, bij Fuku Ramen en restaurant Massalia. We willen in haar voetsporen naar Parijs, Kyoto en Tanger en alleen nog maar wijn drinken uit het rode wijnglas dat Sergio Herman ontwierp voor de Inku-lijn van Serax. Want als Mara dat tipt als haar lievelingsglas, weet je dat het goed is.
Over FavorFlav
FavorFlav.com is dé site waar lekkerbekken dagelijks hun culinaire fix krijgen. Het online foodmagazine staat voor onafhankelijke foodjournalistiek en wordt gemaakt door een gedreven redactieteam. Uitgever van FavorFlav is PilotPublishing, onder andere bekend van de online magazines Amayzine.com, Franska.nl, ModMod.nl en Italiamo.nl. PilotPublishing is onderdeel van PilotStudio, het tv-productiebedrijf bekend van de tv-programma’s als Beau, Humberto, Renze en Beste Kijkers. Met een gemiddeld bereik van 450.000 unieke bezoekers per maand heeft FavorFlav een dagelijks groeiende fanbase van eetliefhebbers opgebouwd die zich herkennen in de kwaliteit en het plezier waar FavorFlav voor staat.
Comentarios