top of page

Fondation Cartier presenteert: Olga de Amaral

Van 12 oktober 2024 tot 16 maart 2025, presenteert de Fondation Cartier pour l'art contemporain de eerste grote overzichtstentoonstelling in Europa van Olga de Amaral, een icoon van de Colombiaanse kunstscène en van Fiber Art.

De tentoonstelling brengt bijna negentig werken samen die gemaakt zijn tussen de jaren 1960 en nu, waarvan vele nog nooit eerder buiten Colombia zijn getoond. Naast de levendige bladgoud werken waar de kunstenaar bekend om is, toont de tentoonstelling haar vroegste verkenningen en experimenten met textiel, evenals haar monumentale werken.


Olga de Amaral, geboren in 1932 in Bogotá, is een emblematisch figuur in de Colombiaanse kunstscène. Sinds de jaren 1960 heeft Olga de Amaral de grenzen van het medium textiel verlegd door voortdurend te experimenteren met verschillende materialen (linnen, katoen, paardenhaar, bladgoud, palladium) en technieken: ze weeft, knoopt en vlecht draden om monumentale driedimensionale stukken te creëren.

 

Ondanks haar internationale bekendheid is het werk van Amaral zelden in Europa te zien geweest. Deze tentoonstelling biedt een frisse kijk op haar carrière en onthult de volledige complexiteit van haar werk. Met deze tentoonstelling benadrukt de Fondation Cartier de moed van textielkunst, die lange tijd gemarginaliseerd werd door de perceptie dat het een decoratieve kunst was die voornamelijk door vrouwen werd beoefend. Amarals ambitieuze productie, resoluut verweven met de dynamiek van de abstracte kunst van na de Tweede Wereldoorlog, wijkt af van het conventionele kader van traditionele wandtapijten. De overzichtstentoonstelling toont met name haar bijdrage aan de artistieke avant-garde van de jaren 1960, 70 en 80.

 

Comments


bottom of page